Na cestě

Název knihy: Na cestě (putování krajinou vlastního srdce)
Autor: Brent Curtis, John Eldredge
Nakladatelství: Návrat domů, Praha
Rok vydání: 2014, 2. vydání
ISBN: 978-80-7255-319-8

Obsah: Nevýhodou je, že autoři jsou dva, píší na přeskáčku a občas se čtenář ztratí, který zrovna vypráví. Když jsem se od toho faktu oprostila a brala je jako jednoho, četlo se mi lépe. Hlavní jsou dvě myšlenky – Milostný příběh, který popisuje Boží lásku k nám, jak za nás obětoval jediného syna a jak to má ovlivňovat naše životy. V kontrastu je Poselství šípů, které Milostný příběh zahlušují, protože nám připomínají naše chyby, nedostatky, bolesti či zlé vzpomínky. A tyto dvě myšlenky protínají různé vzpomínky, vyprávění, myšlenky, citace z Bible či jiných autorů. A celé to končí opatrným loučením s knihou, myšlenkou, zda se mě Bůh dotkl a že zapomínáme a že jistě to není první kniha o tomto tématu (a čtenáři dojde, že není, jen je psaná prostě jinak).

Ukázka: Epilog – Vzpomínání na nebe

Jeden z důvodů, proč moderní evangelikalismus působí tak plytce, je právě v tom, že je pouze moderní. Chybí v něm spojitost se svatými dvou tisíciletí; s těmi, kdo kráčeli před námi. Naše společenství paměti by mělo zahrnovat nejen svaté z jejich denominací v našem městě, ale i svaté z jiných staletí. Naslouchejme tomu, co Honza a Terezka prožili minulý týden, ale i tomu, co prožili svatý Jan od Kříže a Terezie z Avily, uvedu-li pouze dva. 

Zvážím-li, oč všechno jde v mém putování, jak je mé srdce zranitelné a jak jsou zranitelná srdce těch, které miluji, zvážím-li, jak snadno zapomínám, chce se mi padnout na tvář a volat k Bohu o milost, abych si pamatoval.

Vlastní názor: Pavel Helan při povídání často zmiňuje Johna Eldredge, svého oblíbeného spisovatele a pastora. Neodolala jsem a chtěla si nějakou knihu od něj přečíst. Žel jsem si ji půjčila ve zkouškovém, a tak ji prvně četl taťka, který se nadchl a když mi ji vracel, tak se slovy, že se mi to bude určitě líbit. Shodli jsme se, že některé pasáže jsou těžší a musí se číst pomalu nebo i dvakrát, ale některé myšlenky jsou opravdu milé, překrásné a obohacující. Nedokážu z nich vybrat a ani neumím říct, jak na mě kniha působila. Ale při čtení mě naplňoval klid. Přestože jsem čítávala jen v autobuse 2×10 min cestou do nemocnice. Líbila se mi přirovnání Biblická k těm běžně životním prokládaná dalšími autory. Přestože nemusím se vším souhlasit, jako celek to bylo velice obohacující.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.