Tváří v tvář Evě Henychové

… písničkářce, se kterou se zastaví čas.

Abych byla upřímná, nevěděla jsem, co od Evy čekat. Její tvorba na Youtube byla zajímavá, ale neoslovila mě natolik, abych písně vždy doposlechla do konce. Když jsme viděli její webové stránky a množství koncertů, tak jsme si říkali, že přece zajímavá být musí, jinak by na ni lidi nechodili a stěží by vydala 4 alba.

Když večer s povídáním začal, pochopila jsem v čem je její kouzlo. Než začne hrát, jaksi se zamyslí, zahraje pár tónů na kytaru, něco řekne a až pak zpívá. A já zavřela oči a měla pocit, že se zastavil čas. Že nemám žádné povinnosti, nikam nespěchám. Nic mě nehoní. Z jejího projevu vyzařuje jakási pokora a to, že si na nic nehraje. Zapomněla slova? No tak se omluví a zahraje jinou píseň. V důsledku mi to nevadilo, přišlo mi to prostě přirozené a že to sem patří.

Dozvěděla jsem se, že než začala studovat konzervatoř Jiřího Ježka kytaru a zpěv, rok učila v mateřské školce pro slepé děti, také Jiřího Ježka. Že si ji náhodou pozvali zpívat do věznice a na ni to tak zapůsobilo, že v nich už byla zpívat více než 70x. Že i když je z nevěřící rodiny, která naopak byla tak pokroková, že její babička odmítala děti pouštět na hodiny náboženství, ona si život bez Pána Boha nedovede představit. A že zpívá i v cizině pro krajany – už těch zemí, kde byla, je pěkná řádka.

Evu si budu pamatovat jako písničkářku, která umí pískat a do toho hrát, která na kytaru hraje klasickým způsobem a na kterou je lepší jít na živo. Aby se opět zastavil čas a mě naplnil pokoj.

Příští týden budeme Tváří v tvář Jindřichu Černohorskému, který vyhrál interpretační portu s postupem do finále, ve středu 27. 4. 2016.

tvari v tvar eve henychove

Příspěvek byl publikován v rubrice Články jinaké a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Tváří v tvář Evě Henychové

    • Bylo to velmi zvláštní. Opravdu jsem měla pocit, že se čas zastavil, že nemám na krku státnice, bakalářku, zkoušky, tábor, … Byl to překrásný pocit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.