B-AF LEK (2. semestr)

Druhý semestr jsem se už začínala orientovat a tušila, co čekat, a tak jsem ho využila ke splnění jednoho ze 2 povinných TV a ANJ.

PřF:C1600 Základní praktikum z chemie – odpočinek. Opět jsme tam “neměli co dělat, když je to pro biology”. Vyučující (hrozivá AP, která nebyla tak hrozivá) se ale brzy srovnala s tím, že půlku skupiny jí tvoříme my, fyzici, byla na nás usměvavá, my si odpočívali, protože jsem měli krásné návody a protokoly se psaly pouze z poloviny měření. Přípravy jsme dělali poctivě, a tak ani testy nebyly velkým problémem. Já navíc vše znala z gymnaziálních laboratoří.

PřF:C2700 Základy organické chemie – předmět, který mi vzal prázdniny. Na přednáškách jsem se moc neorientovala, k čemu jaká šipečka v koloběhu patří, navíc jsem nevěděla, jak to aplikovat na rovnice, a tak jsem po dvou neúspěších trávila prázdniny v tlusté doporučené učebnici, kterou jsem poctivě stránku po stránce procházela a snažila se chápat. Vypracovala jsem si dovolený “tahák”, co jak s čím funguje a napotřetí po létě příklady s obrovským požehnáním zvládla. Neměla jsem totiž pocit, že bych za ty dva měsíce příkladům o tolik lépe porozuměla.

PřF:C2701 Základy organické chemie – seminář – volitelná, ale dobrá součást předmětu výše. Na konci semestru jsme totiž prošli ukázkové příklady s doktorandkami. Problém byl, že si občas nebyly jisté, jak to má správně vypadat. A až na zkoušce jsem se třeba dozvěděla, že kyselost se řeší úplně jinak, než nám doktorandky řekly.

PřF:F2070 Elektřina a magnetismus – toto jsem nezvládla ani napotřetí, a tak jsem přetahovala. Samozřejmostí bylo počítání a procházení HRW, ale navíc také nějaké příklady z internetu a prostě to nějak nešlo i přes opakované konzultace. Asi si to potřebovalo sednout.

PřF:F2080 Demonstrační experimenty k základnímu kurzu fyziky 2 – stejná struktura jako v 1. semestru, experimenty se ale už tolik netýkaly elmagu. I tak to jako volitelný předmět stojí za to, protože je to zkrátka zajímavé.

PřF:F2180 Fyzikální praktikum 1 – tyto laboratoře mi daly zabrat nejvíce. Poctivé přípravy přes odpovědníky, zkoumání protokolů od vyšších ročníků, příprava přes návody a i tak jsme často moc netušili, co vlastně máme dělat. Nějak jsme se ale všichni zorientovali a laboratoře zvládli, jen jsme u zpracovávání každotýdenních protokolů strávili vždy přes 12 hodin.

PřF:F2422 Základní matematické metody ve fyzice 2 – na toto volitelné pokračování jsem se již vyloženě těšila. Už jsem tušila, jak se učit, takže jsem dokonce zvládla trochu lepší známku.

PřF:2423 Početní praktikum 2 – opět volitelné cvičení k předmětu výše se stejnými podmínkami jako v 1. semestru, opravdu se to ale vyplatí. Dostala jsem do ruky všechny rovnice, které se mi ve fyzice hodily a dokonce získala první B.

PřF:F2712 Matematika 2 – pokračování z 1. semestru. I když jsem některé věci třeba znala z metod, bylo užitečné to slyšet dvakrát, pokaždé maličko jinak. Na přednášky nás chodilo málo, a tak jsme za počítání dostávali bonbóny a nálada byla příjemnější. Na cvičení sice byly povinné úkoly, ale pomohly k průběžným písemkám i zkoušce, takže v důsledku ušetřily čas s učením.

PřF:F8632 Fyzikální principy přístrojů kolem nás – přestože volitelný předmět, velmi dobrý pro náš obor. I když se ultrazvuku věnovala jedna přednáška, bylo dobré slyšet něco o nahrávacích zařízeních, letu letadel nebo mikrovlnné troubě. Kolokvium bylo částečně písemnou zkouškou, navíc, jako fyzikům nám nebylo nic odpuštěno, ale zvládli jsme po urputné opakování den předem u spolužáka.

PřF:JAF02 Angličtina pro fyziky II – vůbec nevadilo, že jsem neabsolvovala jedničku. Vyučující, která tam už také, žel, není, byla velmi příjemná, k jednotlivým tématům hledala zajímavá vide a přednášky a nechala se poučit, jak to fyzikálně doopravdy je. Ukončením byla zkouška níže.

PřF:JA001 Odborná angličtina – zkouška – moc jsem se neučila. Poctivě jsem procházela listy z jednotlivých hodin, stáhla si listy z kurzu I a na průměrnou známku to stačilo.

FSpS:p929 tělesná výchova – SM-systém – cvičení, které mě nadchlo. Přestože je to velmi pomalý tělocvik na páteř, byla jsem vždycky zpocená jako po maratonu a výsledky jsem znatelně cítila. Bolest mě nutila se nehrbit a být více narovnaná. A protože jsme u cvičení mimo jiné poslouchali The Piano Guys, bylo to mou oázkou klidu. I náš tělocvikář byl velmi pohodový.

2 komentáře u „B-AF LEK (2. semestr)

  1. Je zajímavé, že pro mě ta organika nebyla tak náročná. Měla jsem k dispozici nějaké příklady z minulých let, ty jsem si prošla, porovnala to s vysvětlením od těch doktorandek a nakonec to v klidu udělala… Vy jste ty příklady k dispozici neměli? Bez nich bych to totiž asi ani nezvládla, nebo ne tak rychle, protože ty přednášky byly chaos a já jsem ani nebyla schopna na nich vydržet (jediná moje přednáška, na kterou jsem nechodila úplně, vždy jsem o přestávce musela odejít).
    The Piano Guys na tělocviku? To zní hrozně super!!:) Škoda, že na Masárně je takový divný přístup k tělocvikům – člověk musí splnit přesně dva. Původně mi přišlo blbé, že vůbec je to povinné, ale teď bych si nejraději každý semestr zapsala nějaký a už to nejde – anebo platit. Přitom na VUT mají placený až víc jak třetí tělocvik za semestr…

    • Ani ne, měli jsme ty příklady, co se dělaly na semináři. Ale třeba kyselost jsem se naučila dle pomůcky od doktorandky a potom jsem si e-mailovala se zkoušejícím po nevydařeném pokusu, že ta pravidla jsou ale úplně jinak a nemůžu to takhle používat. Takže jsem z toho byla značně vykolejená. Říkám, po létě jsem to zvládla, ale bez pocitu, že bych tomu rozuměla kdovíjak více, tak jsem z toho rozpačitá. Možná to byl opravdu jen pocit, nevím. Možná to bylo i tím, že jsem měla plnou hlavu “důležitější” elektřiny, úmorných fyz. laboratoří a matematik a chemie byla opět na vedlejší koleji.
      Taky bych snesla více tělocviků. Líbí se mi i vyzkoušení nových věcí právě, ke kterým bych se neodhodlala v nějakém “fitku” apod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.