Pan Tompkins v říši divů

Název knihy: Pan Tompkins v říši divů
(s ilustracemi autora a Johna Hookhama a komentáři Jiřího Bičáka “Co by mohl profesor dodat dnes”)
Autor: George Gamow
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 1986, 1. vydání

Obsah: Pan Tompiks z nudy začne chodit na přednášky profesora fyziky, ale často na nich usíná a ve snech se potom setkává s různými jevy relativistické fyziky (paradox dvojčat, dilatace času, problém neutrin, Maxwellův démon, …) a pak s profesorem o svých snech mluví. Zamiluje se do jeho dcery Maud, se kterou se ožení, a to je pro profesora signál pana Tompkinse v oblasti fyziky vzdělávat ještě více a vyvádět ho z omylů a neznalostí.

Na konci kapitoly je česká aktualizace výkladů témat, pokud došlo k pokroku ve výzkumu.

Ukázka: Kapitola 14 – Díry v prázdnu

Tak či onak, Dirac došel k závěru, že prázdný prostor je hustě vyplněn elektrony, rozloženými s konstantní, ale nekonečnou hustotou. Jak se může stát, že je vůbec nepozorujeme a že považujeme vakuum za zcela prázdné?

Abyste pochopili odpověď na tuto otázku, představte si, že jste ryba žijící hluboko v moři. Je si ryba, byť i tak inteligentní, aby si tuhle otázku položila, vědoma, že je obklopena vodou?

Tahle slova vyrušila pana Tompkinse z podřimování, do něhož upadl na začátku přednášky. Byl tak trochu rybář a vnímal čerstvý vánek od moře a laskavé převalování modrých vln. Ale přestože byl dobrý plavec, nemohl se udržet na povrchu a začal se potápět hlouběji a hlouběji ke dnu. Kupodivu však nepociťoval nedostatek vzduchu a cítil se zcela pohodlně. Možná, že to je důsledek zvláštní, obrácené mutace, napadlo ho.

Vlastní názor: Kniha nám byla doporučena jako podpůrná literatura k fyzice mikrosvěta. Už iniciály pana Tompkinse vyjadřují konstanty, které jsou v této oblasti fyziky stěžejní. Její autor je populátorem fyziky – ano, četlo se to lépe než učebnice díky obrázkům a nitkovitému doprovodnému ději, ale nefyzik ji asi zcela nedocení (min. úryvek výše jsem četla nahlas a doceněn doma nebyl). Každopádně autor se inspiroval Carollem a jeho Alenkou, jak sám říkal, která má být zase popularizací matematiky. Jen se to více zvrhlo v pohádkovou knížku, jak píše Gamov v epilogu. Proto jsem si Alenku půjčila z knihovny a zatím po dvou kapitolách je to nesrovnatelné. Ale i tak má pan Tompkins něco do sebe a pomohl mi pochopit některé paradoxy. Doporučovat si ale neodvážím.

3 komentáře u „Pan Tompkins v říši divů

  1. Tuhle knihu jsem si koupila už dávno, ale popravdě, neodvážila jsem se do ní ponořit. Právě kvůli tomu, že je dost odborná, i když zaměřená i literárně, spíš na způsob, jak přiblížit čtenáři některé fyzikální zákony. Trochu mi to připomíná Sophiin svět, jen s rozdílem, že Sophie byla zaměřena spíš filozoficky.

  2. P.S. ale nevím, proč bys ji nemohla doporučovat, pokud tě zaujala. Třeba stačí jen připsat, že je tematicky zaměřená na pochopení fyziky. Pak si to každý přebere…

    • No, to nedoporučení je opravdu spíše proto, že je to psáno drsně učebnicově a už jsem ve stádiu, kdy nedokážu posoudit, jak se při jejím čtení může tvářit nefyzik. Ano, určitě je fajn na přečtení, ale nedokážu posoudit 🙁 Čtu teď poctivě tu Alenku a pořád nevidím tu inspiraci, jsou to dva různé druh knih 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.