Pět jazyků omluvy

Název knihy: Pět jazyků omluvy (Omluvit se – je dobré, správně se omluvit – je lepší…)
Autor: Gary Chapman, Jennifer Thomasová
Nakladatelství: Návrat domů, Praha
Rok vydání: 2007, 1. vydání

Obsah: Gary je manželský poradce, Jennifer také a je inspirována předchozí knihou Pět jazyků lásky. Společně se baví o tom, že mají pocit, že existuje také 5 jazyků omluvy – a proto jsou možná některé spory tak vyhraněné – lidé se navzájem omlouvají, ale neslyší to jako omluvu. Protože čekají něco jiného. A tak postupně rozřadí 5 typů omluvy, tzv. jazyky:

  1. vyjádření lítosti – lituji, co jsem udělal, že jsem ti způsobil bolest, lítost nad selháním, …
  2. přijetí zodpovědnosti – neměl jsem to dělat takhle, nejednal jsem správně, vím o své chybě, …
  3. náprava škody – co mohu udělat pro odčinění?, jak mohu nahradit tvou bolest?, jak mohu svou chybu napravit?, …
  4. upřímné pokání – jak to příště mohu udělat jinak a lépe?, chci se změnit – pomoz mi, prosím, co mohu udělat pro obnovení tvé důvěry?, …
  5. prosba o odpuštění – udělal jsem chybu a prosím tě o odpuštění, chci tě poprosit o odpuštění, hluboce jsem tě zranil – doufám, že mi někdy odpustíš, …

Dále Gary s Jennifer představují různé omluvy v rodině, práci, k partnerovi, ale i dětem a jak je omluva v životě důležitá – až po omluvu sobě samému při překročení morálních hodnot, které mě pronásledují. Dále to spojují s ukazateli z Bible, jazyky lásky a snaží se ukázat, jak odpuštění dávat i přijímat. Na konci knihy je k dispozici text k nalezení vlastního jazyka omluvy.

Ukázka: Kapitola 9 – Naučit se odpouštět

Dokonce i menší prohřešek může být bombou z čista jasna. Poklid ve vztahu je pryč. Pokud se někdo provinil vůči vám, víte, co zakoušíte: cítíte hněv i zklamání, máte pocit zrady a odmítnutí. Bolí vás to a nemůžete tomu uvěřit. Ať už jde o spolupracovníka, spolubydlícího, rodiče či životního partnera, otázka je vždy stejná: Jak mě může mít rád a udělat či říci něco takového? Vaše nádrž lásky byla proražena.

Jsou zde ovšem i další následky: Byl zasažen váš smysl pro spravedlnost. Teď máte pocit, jako kdyby ve vašem nitru povstali morální vojáčci a křičeli: “To není spravedlivé: My za tebe budeme bojovat” Všechno se vás jim chce říci: “Palte!” Nejste si ale jisti, zda by to bylo správné. Vždyť vám na vztahu s provinilcem záleží. Říkáte si, že to snad tak nemyslel nebo že vám možná něco důležitého uniklo.

Vlastní názor: Tato kniha se mi četla o poznání hůře než jazyky lásky. Útočí na svědomí, zda se dokážu omlouvat a odpuštění dávat. Některé pasáže mi také přišly složitější a celkově se mi to četlo pomaleji. Při testu jsem také byla překvapena, který jazyk omluvy je ten můj, ale pak mi to postupně začalo dávat smysl. Opět, nejde si jazyk určit z krátkého výňatku, omáčka okolo má význam pro širší pochopení. Knihu hodnotím v tom, že jsem se musela zamyslet a doufám, že teď budu vnímavější při omluvách, které dávám/přijímám, aby to i ten druhý jako omluvu vnímal a aby to nebyla prázdná slova jen proto, že on čeká něco jiného.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.