Začíná to výchovou

Toto není vyloženě článek pro blog, ale pro noviny do projektu Studenti čtou a píší noviny. Mladá fronta vypíše 3 témata během 6 týdnů a studenti mají možnost napsat článek, některé z nich noviny zveřejní a školy dostanou zdarma výtisky, které mohou využít ve výuce. Snad je vám to jasné, pokud projekt neznáte :-). První téma je: Patří sexuální výchova do škol?
Nejprve začnu takzvaně od lesa. Všichni se baví o sexuální výchově, ale každý si ji definuje jinak. Proto informace níže se týkají mé definice, že sexuální výchova je o rozdílech mezi chlapcem a dívkou, proč se jinak chovají, o jejich hormonech a vědění o tom, jak se vlastně narodili. A naposled o vtahu mezi chlapcem a dívkou.
Určovat, co by dítě v jakém věku mělo vědět, by ode mě bylo přespříliš troufalé. Prvním důvodem je, že tímto tématem se dlouho zabývají špičkoví odborníci a psychologové. Ti navíc své názory publikují v mnoha knihách, které si smí široká veřejnost zakoupit. Druhým a důležitějším důvodem je můj vlastní názor, že každé dítě je jiné a potřebuje informace vědět individuálně v jiné míře, rozsahu a věku, takže je nemůžeme rozškatulkovat všechny stejně. Proto si myslím, že by je s tím měli seznamovat jejich rodiče, protože ti by je měli nejlépe znát.

Jenže ne nadarmo tam figuruje to spojení měli by. Naše doba je přespříliš moderní a lidé se uzpůsobují. Teď je trend, aby dítě dělalo nějaký sport, závodně tančilo, dělalo street dance, zpívalo nebo na něco hrálo. Suma sumárum, děti chodí do mnoha kroužků, aby něco dokázali a také proto, že rodiče na ně nemají tolik času. Jednoho dne zjistí, že tyto kroužky je vychovaly místo nich, že jim vyrostly před očima a oni přišli o jejich důležité zlomy.

Takže kdo vlastně v dnešní škole vychovává? Rodiče, škola/školka nebo kroužky? A odpověď je naprosto odlišná – kolektiv. Dítě je takové, jaký je kolektiv. Ale má svědomí, to mu nikdo nevezme. Takže je to na rodičích – buď své dítě nechají, aby se tyto věci dověděly od svých kamarádů v přehnané formě se sprostými slovy, sami mu vysvětlí základy a zbytek nechají na hodinách biologie nebo tomu nechají volný průběh a jejich děti předčasně dospějí díky kroužkům. A ještě je poslední možnost – dáme možnost mediální cestě – hloupým reklamám, textům písní či jejich videoklipům (jako třeba Lady Gaga, která má mnoho fanynek okolo 12 let) nebo filmům. Je to na nás, jak své děti budeme vychovávat a tyto věci jim sdělovat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Články jinaké a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u „Začíná to výchovou

  1. Mniška
    Nemám dítě a ještě na dlouho ho ani neplánuji, nicméně i tak docela často přemýšlím nad tím, jak bych své dítě jednou vychovávala, celkem mi to láme hlavu, protože kolektiv a vnější svět ti do toho bude kecat vždycky. Je ale fakt, že je asi lepší ho předehnat, tím způsobem, který jsi psala. Takže to asi má, co do sebe

    Avis
    Patří sexuální výchova do škol? Tak na tohle nemám, alespoň zatím, názor. Zatím mě ale napadají jenom negativní stránky a dopady.
    Zkusme si představit školní hodinu, sexuální výchovu. Jak tak znám tvory nazývající se učitelé, určitě by si předmět vzal každý jinak a navíc by dětem do hlavy fixoval buď svoje (třeba špatné) názory na vztah mezi chlapcem a dívkou, o hormonech druhého pohlaví by nevěděli skoro nic a když k tomu přidáme “skvělé” vlastnosti vyjadřovat se a mluvit a ještě dávku mizerné nálady (že tohle musí učit zrovna on/ona), dopadlo by to dost katastroficky.
    Když si představím jakéhokoli učitele z gymplu, jak učí o rozdílech mezi dívkou a chlapcem a vysvětluje, kde se “vlastně” berou děti, musím se smát…
    Takový malý človíček se stejně dozví tyhle věci spíš od kolektivu.
    To mi připomíná, že se mladší brácha (teď mu bylo 9) ptal Taťky na to, jak je to s těmi dětmi… Po vysvětlení se Kuba zeptal, jestli se dá plodost nějak snížit… Když dostal odpověď, tak si vzpomněl na článek, který tvrdí, že JAR snižuje plodnost mužů a zeptal se:
    “Takže když vypiju láhev jaru, tak mě to vykastruje?”

    Vendy
    Tady opravdu nevím, jak co bych doporučovala. Myslím, že tohle by mělo být hlavně na rodičích. Stejně je toho dost. Časopisy, filmy, informace od kamarádů. K tomuhle tématu fakt nevím, co říct. Ve škole je to ošidné, každý dítě je jinak vyspělé a jinak schopné vstřebat tyhle informace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.