Vděčnost

Vděčnost. Může to být pocit, styl života, vyjádření něčeho… Cokoli, záleží to jen na nás. Tímto tématem se někteří lidé zabývají – píší o tom knihy, citáty, mluví o tom na některých shromážděních a někteří ji projevují. Jak? Záleží, za co jsou vděční. Někdo je vděčný za dárek k narozeninám, za oblečení, někteří za život, jídlo, rodinu, zdraví. To, za co jsme vděční asi dost ovlivňují podmínky, ve kterých vyrůstáme. Občas nám přijdou některé věci jako samozřejmost a jiní lidé je berou jako jeden z dalších důvodů, proč být vděčný.

Slovo děkuji nemusí být postojem vděčnosti. Děkuji může být jen jedno ze slov, které jsme se naučili za mala a vyžaduje se po nás. Je děkování postoj vděčnosti? Já nevím, záleží na člověku. Někdo umí vděčnost vyjádřit slovy, někdo to umí lépe jinými způsoby. Každý jsme jiný, kdybychom byli stejní, byla by tady dost nuda. Proto bychom se neměli za to odsuzovat. Je pravda, že od někoho to zní jako řádka slov beze smyslu, ale někdo to jinak neumí.

Jen pro ukázku, jeden z citátů: Je životně důležité, aby se lidé naučili počítat, co dobrého přijímají, a tak se naučili si toho vážit. Jinak se mohou utápět v počítání ztrát. (Abraham Maslow). Citátů o vděčnosti je hodně. Pohledů na život také. Nebyl by život šťastnější a veselejší, kdybychom jen věci neočekávali, ale také je dávali?

Někteří lidé možná nepochopí, za co být vděčný, dokud si něco neprožijí. Jenže to může trochu bolet. Vděční můžeme být zezačátku jen za malé věci – cokoli, co nám přijde jako samozřejmost a ona to není. Pak najednou bude něco velkého, za co budeme moci být vděční. Nebude to hned, musí se na to přijít. Je fajn se ráno vzbudit s dobrou náladou, když víte, za co můžete být vděční. Nelíbilo by se mi, kdybych se ráno musela budit se špatnou náladou kvůli hromadě problémů. Je lepší být vděčný. Když jsou problémy, tak za co asi? Záleží to na hodnotách, jaké máte v životě postavené. Najití smyslu života, vidění někoho, koho máte rádi, obyčejné posezení s přáteli, dobré jídlo, cokoli. Myslím si, že to může být i obyčejný východ slunce. Jak často se povede, aby obloha byla jasná a východ slunce úžasný? Nemůžete to ovlivnit a když se to stane, je to nepopsatelné.

Vděčnost. Je to zajímavé téma a dalo by se oněm mluvit dlouho. Proto jedno přísloví na konec: Pro vděčného člověka je šumění listí hudbou; pro nevděčného je i hra na flétnu či harfu hlukem. (Turecké přísloví). Někdy je totiž fajn jen mlčet a naslouchat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zamyšlení a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.