LF: B-SZ RA (3. semestr)

Zazelenání proběhlo nedávno, přestože neformálně mám semestr ukončený měsíc a půl. Jde totiž o to, že od tohoto semestru kromě úvodních dvou týdnů výuka probíhá formou blokových praxí na CT, RTG, MR, radioterapii a nukleární medicíně. Předměty tedy vůbec nesedí a dávají nám zápočty mírně náhodně, níže vysvětlím.

LF:BRAJ0121 Angličtina I – nejkrásnější překvapení celého semestru! I když měla být angličtina formálně na podobné, až lehce nižší úrovní než na fyzice, byla perfektně zpracovaná. Nejdůležitější byla angličtina v oblasti anatomie a fyziologie těla – osnova k předmětu s nekonečnou spoustou materiálu, ale díky tomu nešlo říct “to nevím”, protože to vždy někde ukryto bylo. Kromě povinných cvičení i volitelná, slovíčka, obrázky, poslechy, čtení, prostě vše! Hodně jsme každou hodinu mluvili a vyučující procházel a kontroloval nás – rozhodně nelituju. A podklady opravdu perfektně zpracované – jiné fakulty by si měly vzít příklad!
materiály poskytnuté vyučujícím

LF:BRCR0321c Cvičení z radiodiagnostiky – asi to, když jsme byli hozeni k rentgenu na 3 týdny, jak jsem se zmiňovala
Svoboda – nesehnatelné, pouze online verze z oddělení na flešce, nebo snad i uložto. Co se týče projekcí, je to doslova radiologická bible, až na to, že věci se dělají trochu jinak (doba ale i každý asistent má jiné pohodlí) – ale je třeba to mít naučené, aby se bylo od čeho odrazit.

LF:BRKR0321c Klinická radioterapie – ozařovací techniky I – cvičení – týdenní praxe na cca 2 hodinky denně, prošli jsme ozařovnami i simulátorem, stejné, jako v létě.

LF:BRKR0321p Klinická radioterapie – ozařovací techniky – přednáška – pan profesor řekl, ať si toho vážíme, a já si vážím. Udělal nám speciální dvoutýdenní cyklus přednášek z oblasti radioterapie – tělní systémy, techniky, pomůcky, péče o ozařované, paliačka, kombinace s chemem, … Prostě vše, co se terapky týká.
prý budeme dělat zkoušku ve třeťáku (nebo mysleli státnice?) a vše zásadní z přednášek je ve skriptech Základy radiační onkologie od Šlampy

LF:BRKZ0321c Komunikace ve zdravotnictví – cvičení – bloková týdenní výuka na začátku semestru s přednáškou.

LF:BRKZ0321p Komunikace ve zdravotnictví – přednáška – byla jsem smutná, že se nám nevěnoval pan docent, kterého jsem zažila na jedné hodině neurologie pod fyzikou, ale jeho doktorandi. Ta hlavní byla nemocná, a skočil nám tam snad i svátek, takže z 5 dnů byly 3 a ještě si mezi sebou bídně předávali informace, co s námi mají dělat. První dva dny s námi jeli prezentace pro mediky a pořád nechápali, že naše náplň práce opravdu není sdělovat pacientovi špatnou zprávu a prožívat to s ním a nemáme čas si s ním na půl hodiny sednout a přemlouvat ho, aby si šel nechat udělat rentgen… Poslední, třetí den, ale přišel doktorand, který nám naslouchal, mluvil hodně z praxe a jeho pár hodin mi dalo mnohem více, než předchozí semestr psychologie. Nedozvěděli jsme se nic světoborného, ale přiměl nás se zamyslet a komunikovat. Zápočet za stoprocentní docházku.

LF:BRMR0321c Magnetická rezonance – cvičení – jeden týden na oddělení, nakoukli jsme i ke stroji, ale spíše seděli v první řadě a koukali na počítač, co se jak dělá, občas se ptali. Nejzábavnější byl poslední den, kdy se tam mihl doktor se zájmem o vědu a tak mile šílený, kterému se nechtělo pracovat a mě nadchla jeho sdílnost s výzkumem, do kterého fušoval kolegům z Ceitecu. Nejpozději mezi 11. a 12. jsme odcházeli, byli jsme u MR pro spíše ambulantní pacienty.
P. S. Nejvtipnější bylo, když se vyšetřovalo dítě speciálním protokolem a říkala asistentka, že je to cosi s vědou, trochu řekla, o čem výzkum je, nakoukl můj vedoucí “Ahoj, tahle data budeš vyhodnocovat” a zmizel 🙂

LF:BRMR0321p Magnetická rezonance – přednáška – tak kdo nám co řekl na praxi.
doporučena učebnice Základy zobrazování magnetickou rezonancí od Nekuly a Chmelové

LF:BRNM0341c Nukleární medicína – cvičení – 3 týdny, od 7.30 do 12 až 13, podle pacientů (končilo se s posledním). Dělali jsme to samé, co v létě, jen bylo více vyšetření a já si počkala, abych viděla napichování a vyšetření sentinelové uzliny jedno odpoledne – nelituji. Na “Maďarech” jsem už dělala vše úplně sama, a to mi dělalo radost. Co mi ale radost nedělá je fakt, že zapomínám, že bych se měla více schovávat a nevystavovat pacientům, kteří “svítí”. Z tohoto ohledu je to moje nejméně oblíbené oddělení.
 
LF:BRNM0341p Nukleární medicína – přednáška – měli jsme zařazeny 3 přednášky – naše ochrana a poučení, od dvou techniků co se týče fyzikální stránky a poslední den co se na jakém přístroji vyšetřuje a čím. Nejvíce mě ale bavilo, když na oddělení přišli medici – snažila jsem se jít blízko, abych slyšela, co jim povídají, a oni vyjeveně koukali na nás, že pracujeme jako by se nechumelilo, protože pro ně je pacient trochu jako fata morgana (říkala kamarádka páťačka 😉 ).
vše podstatné jsme našli v Nukleární medicíně od Karla Kupky

LF:BROR0321c Obecná ošetřovatelská péče, použití zdravotnických přístrojů, spec. ošetřovatelská péče při provádění radiologických výkonů – cv – prý v rámci praxe na odděleních.

LF:BROR0321p Obecná ošetřovatelská péče, použití zdravotnických přístrojů, spec. ošetřovatelská péče při provádění radiologických výkonů – př – prý v rámci praxe na odděleních.

LF:BRPR0321c Přístroje radiologické techniky – cvičení – vyučující onemocněl, tak nás to čeká příští semestr.

LF:BRPR0321p Přístroje radiologické techniky – přednáška – vyučující onemocněl, tak nás to čeká příští semestr.

LF:BRRA0321p Rentgenová topografická anatomie – přednáška – dva dny na začátku semestru s vyhrknutím projekcí, které už stejně máme znát – vracíme se ke Svobodovi.

LF:BRRO0321c Radiační ochrana – cvičení – prý v rámci praxe na odděleních.

LF:BRRO0321p Radiační ochrana – přednáška – prý v rámci praxe na odděleních.

LF:BRTP0343p Technické a právní předpisy týkající se ionizujícího záření III – nám už známá slečna z Černé Hory, která nám dva dny povídala, co jsme už znali nebo bychom měli znát, hlavně pro naši ochranu. Závěr byl testem na 10 otázek, které ale některé byly zakamuflované ve složitostech.

LF:BRVT0321c Výpočetní tomografie – princip, diagnostický přínos – cvičení – týden na CT u urgentního příjmu a chirurgie a týden pro téměř jen ambulantní pacienty a speciální zákroky. Tady byl přístup jiný a nám trvalo se ho naučit – když něco chceme vědět, musíme se sami ptát a hlavně pořád se neptat, zda to děláme správně a nečekat na souhlas. Párkrát jsem sama spouštěla celý protokol včetně rekonstrukcí (nemám ráda hlavy!), párkrát měnila a zapojovala flexilu (nervy, abych do pacienta nedostala vzduch) a jinak zajíždění, chystání pacienta, přenášení, klasika.

LF:BRVT0321p Výpočetní tomografie – princip, diagnostický přínos – přednáška – co nám kdo řekl v rámci praxe.

LF:BRZP0321p Konvenční radiologické a neradiologické zobrazovací postupy (dynamické a statické), digitální radiologie – prý v rámci praxe na odděleních.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.