Dívka v pavoučí síti (Milénium 4)

Název knihy: Dívka v pavoučí síti (Milénium 4)
Autor: David Lagercrantz (překlad Azita Haidarová)
Nakladatelství: Host, Brno
Rok vydání: 2015, 1. vydání

Obsah: Milénium se opět potácí v problémech. A opět přichází na scénu Lisbeth Salanderová a vyšetřovací tým okolo komisaře Bublanského. Problém, který vypadá jako hackerská válka, se záhy ukáže jako vynoření temné minulosti Lisbeth, kterou již dočista pochopíme. Celá kniha je o řešení problému ukradení programu umělé inteligence, úniku dat a vyšetřujících složek. Většina však na konci nachází zadostiučinění.

(Části nejsou uvedeny něčím zajímavým s přesahem tématu. I data u kapitol už nejsou tak moc podstatná. Tím byl Larsson výjimečný.)

Ukázka: Kapitola 15 (21. listopadu)

Veškerá jeho nerdovská nedbalost v oblékání byla ta tam, ovšem po morální stránce doznal značného úpadku. Lisbeth sice nebyla zastánkyní žádných syhcologických teorií, přesto jí bylo jasné, že první poklesek vedl k řadě dalších a on se ocitl na šikmé ploše. Z ambiciózního studenta bažícího po vědomostech se stal nechutný prasák, který s oblibou surfoval po pornostránkách, jejichž obsah hraničil se sadismem, a stejný typ sexu dokonce vyžadoval po ženách, které si objednával přes internet. Dvě nebo tři z nich mu hrozily trestním oznámením.

Vlastní názor: Díky doporučení Polly jsem si knihu ve volnu vypůjčila v knihovně. Ano, byla fajn, ale už mi nepřišla tak skvělé jako předchozí díly, které měly malinký přesah. Navíc popis byl občas moc natažený, vysvětloval minulost z předchozích knih a i my trochu přišlo, jakoby malinko pozměnil charakter některých osob. Ne moc, jen malinko, ale narušilo mi to linku. Dobré, ale občas moc technické, co hackeři udělali. Jak říkám, kniha byla skvělá, ale Larsson mě rozmazlil určitým přesahem, který mi chyběl.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.