Hvězdy nám nepřály

Název knihy: Hvězdy nám nepřály (The fault in our stars)
Autor: John Green
Nakladatelství: Euromedia Group k. s. – Knižní klub
Rok vydání: 2013, 1. vydání, překlad Veronika Volhejnová

Obsah: Hazel – rakovina štítné žlázy, metastázy v plicích, závislá na odsávání tekutiny, experimentálním léku a kyslíkové bombě. Augustus – osteosarkom, bez nohy, v pohodě. Izák – rakovina mu sebrala druhé oko, ale nyní bez příznaků. Ale věci vlastně dopadnou jinak, než se zdá. Pár týdnů v životě této teenagerovské trojice, které je malou věčností. A jak dá Hazel a Augusta dohromady kniha, jejíž autor je necita…

Ukázka: Devátá kapitola

„Tak nějak,“ připustila jsem. Ale nebylo to tak. Pravda byla ta, že jsem mu nechtěla provést to, co Izák Monice. „Na druhou stranu,“ řekla jsem, „to, co tys udělal Monice, taky nebylo moc hezké.“
„Co jsem jí udělal?“ bránil se.
„No, že jsi oslepl a tak.“
„Za to ale nemůžu,“ namítl Izák.
„Já netvrdím, že za to můžeš. Já jen říkám, že to nebylo hezké.“

Vlastní názor: Přehltáno za tři hodinky, jedním dechem. Dobře se to čte, navazuje, i když je to. Téma o rakovině. Ale z jiného pohledu – jakože se mi hrozně líbily myšlenky, že pohřeb je pro ty živé a je blbost se ozývat, jak jsme měli někoho rádi, až není, Augustus a jeho metafory, Hazel a její znalosti… Myšlenka o větším a menším nekonečnu, zkrátka ty profláklé citáty. Nejsem si jistá, že by ta knížka byla něco extra, ale ke mně promlouvala a líbila se mi. A myšlenka Hazel, aby nebyla granátem a její hlídání, aby neublížila, když je jí ublíženo, ta je silná. Ale hrozně se mi líbila třeba pasáž sepisování inzerátu o houpačce… Nebo nápad, že hlavní hrdinka nemocná chemem má nejoblíbenější knížku o dívce nemocné chemem, protože je jiná.

Film – samozřejmě pár drobností je upravených, ale předlohy se to drží slušně. Ústřední dvojice patří k mi sympatickým mladým hercům, takže jsem jim to „žrala“ i s navijákem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.