PřF: N-FY ABF (1. semestr)

Pokračujeme! 1. semestr magisterského programu Fyzika, obor Aplikovaná biofyzika.
Nevýhoda – uznání nějakých předmětů z bakaláře, povinné za 0 kreditů, nepovinné jen díky tomu, že jsem měla nad 180 kreditů. Řeším, jaké předměty si registrovat na doplnění kreditů – kvůli souběžnému studiu dvou škol a také proto, že nemám mnoho prerekvizit z oblasti biologie…

LF:BKZA011p Základy anatomie – uznáno za 0 kreditů, povinný předmět 1. semestru

LF:BKET031 Zdravotnická etika – uznáno za plný počet, viz 5. semestr

LF:PLNF011c Neurologie a neurofyziologie pro studenty přírodních věd-cvičení – uznáno za plný počet, viz 5. semestr

LF:PLNF011p Neurologie a neurofyziologie pro studenty přírodních věd – uznáno za plný počet, viz 5. semestr

PřF:C9100 Biosenzory – uznáno za 0 kreditů, povinný předmět 5. semestru

PřF:F8270 Radiační biofyzika – uznáno za plný počet, viz 6. semestr

FF:PH0192 Filosofie náboženství – online kurz, 1×14 dní jsou zde vystaveny studijní materiály (v ELF), které se musí pročíst a na jejich základě vyplnit tři otázky na plný počet bodů. Až po této úspěšnosti se zpřístupní další sada materiálů. V půlce semestru je zápočtový test (nutno 70 %) a na konci zápočtový test (opět 70 % – 20 otázek). I když jsem to měla jen kvůli kreditům, přišlo mi to zajímavé a test jsem musela opakovat jen dvakrát z nepozornosti (asi i proto, že jsem hodně věděla a díky materiálům si věci rozšiřovala a utvrzovala). Zápočtový i závěrečný test jsem dala s přehledem napoprvé, otázky se z těch přípravných dost opakovaly.

PřF:Bi9950 Úvod do bioetiky – mě tento předmět fakt bavil a mrzelo mě, že se mi kryl s farmakologií, a tak jsem skoro polovinu chyběla. Velmi se mi líbil přístup vyučující, která věci odlehčovala a zároveň vše říkala s vážnou tváří i prakticky do života. Po uklidnění Melly jsem si prošla dostupné otázky, tím pádem věděla, co se po mě chce zapamatovat  z přednášek a test zvládla za slušnou známku v předtermínu (ústní jsem předem odmítla).

PřF:C5320 Fyzikálně chemické základy NMR – potřebuji kredity a mít pocit, že studuji fyziku… Jako, užitečné to pro mě bylo, zajímavé také, ale když třetinu semestru se probírají experimenty spektroskopie, kterou nedělám, je to velmi abstraktní a neuchopitelné. Nemůžu ale říct, že by to byl zbytečný předmět! Pan profesor nám poskytl poznámky k učení, které doplňovaly výklad přednášek, na zkoušce byl velmi hodný a věci ještě dovysvětloval, pak ho zajímala zpětná vazba, která trvala snad déle, než zkouška. Většina probíhala v angličtině kvůli zapsané Erasmačky, tyto části byly opravdu těžší na pochopení. Mohli jsem se ale na vše doptat v jazyce dle výběru.

PřF:C5321 Fyzikálně chemické základy NMR – cvičení – probírali jsme odvozování věcí z přednášky, často dovysvětlovali přednášku. Protože to mají hlavně chemici, byl dobrý pocit patřit konečně mezi ty, kteří rozumějí – základy kvantové fyziky, derivace, integrály, i mě bavilo si zase pořádně započítat. Problém byl, že párkrát jsme nestihli úkol = odvození pořádně projít a nebyli jsme si jistí, zda jsme na to šli dobře. Zápočet byl za všechny odevzdané úlohy.

PřF:C7777 Zacházení s chemickými látkami – na přednášku jsem nemusela, protože jsem ji absolvovala v 1. semestru Bc. studia (1x za studium to stačí). Výstupem online test, do kterého bylo vše pohodlně dohledatelné v poskytnuté prezentaci.

PřF:C7920 Struktura a funkce proteinů – potřebuji kredity a mít pocit, že studuji fyziku… A toto pro mě zas tak užitečné není, nebudu to asi v životě potřebovat (rozhodně se tím směrem neplánuji ubírat a neubírám. Protože zbytek studentů s těmi proteiny nějak pracuje v laboratoři. Přednášející je rychlík – zvládá slide za minutu, takže jsem skoro nepsala a snažila se aspoň vnímat. Je tedy dobré hned na první přednášce si od něj prezentace vzít a vpisovat do nich. Na zkoušku se učit dlouho, dlouho… Chce i vazebná čísla proteinů, vše vysvětlit, takže zkouška dlouhá je. Není ale zlý, naopak, je hodný. Jen chce znalosti slyšet.

PřF:F3360 Jaderné reaktory a elektrárny – na přednášky jsem často chodila pozdě kvůli přejezdu. Hodně věcí jsme znali z mikrosvěta, rad. biofyziky a jiných předmětů, ale bylo to hezky poskládané. Prezentace jsme k dispozici neměli, ale závěrečný test v ISu nebyl vůbec těžký, navíc na něj bylo více průchodů a nutných 100 % a účast na přednáškách.

PřF:F7760K Diplomová práce 1 – vyplnit formulář a vepsat téma do ISu, vůbec ho sehnat a vedoucího, který se ujme hybrida 🙂

PřF:F7790 Seminář z biofyziky a biofyzikální chemie – za účast, která pro mě byla náročná kvůli přebíhání z jiného předmětu. Povinné ve všech 4 semestrech. Je to logické – jde o orientaci v oboru, kde přednáší studenti přípravu na diplomku/pozvaní hosté. Vše je v angličtině. A většina se týká proteinů. Takže asi tolik…

PřF:F9360 Historie fyziky 1 – pozor, chyták! Tento předmět mají povinně učitelé. Kteří mají společnou fyziku s teoretiky, takže hodně věcí znají více. A v testu se nevyžadují jen data a kdo, ale i vysvětlit, přínos, kdo vše napříč stoletími. Takže na učení to pro mě bylo velmi abstraktní. Zatla jsem zuby, že budu bojovat, a opravu zvládla na druhý pokus! Bylo to ale zbytečné trápení 🙁 Za semestr je potřeba přečíst 3 knihy zabývající se historií fyziky.
Zajac – Dejiny fyziky (ve slovenštině, ale velmi přehledné, vysvětluje historické pozadí, ale vysvětluje i tu samotnou fyziku, ke zkoušce nejvíce nápomocné – přednášelo se v podobném stylu (i shrnutí jak se změnila fyzika na počátku 17. stol. apod.))
Malíšek – Co víte o dějinách fyziky (malá encyklopedie – žel, že i tak psaná, často jsem některé odstavce četla víckrát, protože jsem nevnímala)

Štoll – Jan Marek Marci (životopis českého Galileiho i s jeho díly)
Bečvář – René Descartes (životopis i s díly, Polly píše o Kristínce, o které jsem četla odborně!)

PřF:F9603 Od diagnózy k léku – tento předmět mi dal hodně co se týče nadhledu. Jde o vysvětlení 4 nemocí – Bechetěra, Parkinsona, Alzheimera a rakoviny. Na úrovni, co se v těle děje a proč to (ne)umíme léčit. A když vám o rakovině přednáší člověk, který jí před třičtvrtěrokem prošel, není to teorie… Není to, že bych věděla všechno. Naopak, inspirovalo si články hledat a rozšiřovat obzory, díky studiu na LF jsem si věci mohla spojovat do širokého obzoru. Kvůli tomuto studuju a toto chci dělat! Ukončení na základě naší poctivé docházky a diskuze.

PřF:XS451 Komunikační trénink 2 – pokračování. 3 další projevy, 3 zpětné vazby, aktivní účast na hodinách.

PřF:ZX402 Globální problémy lidstva – na předmětu jsem byla párkrát, protože se mi kryl s fyziologií. A trošku mě zklamalo, že jsem se nedozvěděla nic převratného, spíše urovnání věcí. Přednášky k dispozici nebyly, tak možná, kdybych byla na všech, názor mám jiný. Ukončení na základě seminární práce, téma se vybírá z vypsaných. Pozor na správné citování a formality, samotné ukončení na základě pohovoru nad prací (víceméně schválení a dotaz, co si beru z práce do dalšího studia).

PdF:ONLINE_A Angličtina Online – problém s tím, že na začátku byly nějak dané podmínky, ale jeden z vyučujících přestal komunikovat, a tak se podmínky změnily. Jinak jde o to nasbírat 1000 bodů z odpovědníků, cvičení, čtení, poslechů, … a z toho 100 bodů z moderovaných diskuzí.

Po předposlední zkoušce, sdělit Švagrové, že konec je blízko, beze slov. Jen tak. Jsme líní 😉 A samozřejmě, základ zkoušek – správná barva svetru! (dobře, tento až na dvou posledních méně formálních ;-))

3 komentáře u „PřF: N-FY ABF (1. semestr)

  1. Víš, že jsem na to tento semestr úplně zapomněla? Ještě, že tě mám!:D Jinak to vypadá na šílené množství předmětů, obdivuji tě!

  2. Pingback: Shrnutí roku 2017 | Berry

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.