Dívka, která si hrála s ohněm (Milénium 2)

Název knihy: Dívka, která si hrála s ohněm (Milénium 2)
Autor: Stieg Larsson (překlad Azita Haidarová)
Nakladatelství: Host, Brno
Rok vydání: 2015, 3. vydání

Obsah: Miléniu se vrátila zašlá sláva, je uznávané a ničeho se nebojí. A vrhá se do práce na další ožehavé kauze. Ta se tentokrát týká závažnějšího tématu – obchodu s lidmi, prostitucí nezletilých, zbraní, mrtvol, … A postupem času se přichází na velký justiční omyl. Kterak bezpečnostní složky zahladily stopy tak, že to odnesla 12letá dívka prohlášením za nesvéprávnou a šílence a byla zavřena v psychiatrickém ústavu. Kauza nese následky – externí redaktor s partnerkou jsou zavražděni, z jejich smrti je podezřelá Lisbeth a mrtvoly najde Mikael. Setkáváme se tedy se starými známými, víme už, jak je události minulého roku změnily a více chápeme jejich reakce teď. Sledujeme tedy půlrok šťourání v nechutné kauze a následné vyšetřování vražd a odkrývání zneužití vládní moci a pravomoci úředníků.

(Každá část je uvedena matematickým vzorcem, protože Lisbeth je fascinována Fermatovou větou.)

(Data u kapitol jsou důležitá. Po odstavcích sledujeme všechny postavy ve stejný časový okamžik).

Ukázka: Kapitola 11 (Středa 23.března až čtvrtek 24.března)

Erika Bergerová zahájila sváteční volno usilovným zdoláváním náročné tříkilometrové joggingové trasy, končící v přístavu parníků u Saltsjöbadenu. V posledních měsících cvičení pěkně flákala a připadala si ztuhlá a neohebná. Domů se vrátila pěšky. Její manžel přednášel na výstavě v Muzeu moderního umění a vrátí se nejdříve v osm. Erika měla v úmyslu otevřít láhev dobrého vína, roztopit saunu a svést ho. Tak alespoň přestane myslet na problémy, které se jí honily hlavou.

Vlastní názor: Na pokračování jsem se již těšila, protože jsem věděla, jakým stylem autor píše. Úvod mě samozřejmě vyvedl z konceptu, protože první část knihy jsem mu přisuzovala úplně jiný význam. Poznáváme také více Lisbeth a to, proč nesnáší muže, kteří nenávidí ženy. Baví mě zápletky a překvapil mě konec. Neukončený. Nutnost začít číst třetí díl! (Název jsem zase přesně pochopila v průběhu. Šikovný autor, a nápaditý!)

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.