Sezónní jídla

Prý je nejzdravější jíst hlavně to, co zrovna roste v okolí toho, kde žijete. A něco do sebe to má, víc mi chutná 😉

Ve zkouškovém je mým oblíbeným jídlem kuskus ala rizoto. Je to jednoduché, v parním hrnci udělám mraženou zeleninu, vodou pak zaliju kuskus, vše smíchám a abychom doplnili tak důležité bílkoviny, posypeme sýrem.

sezonni jidlo 1 - 1

Podobná je variace rizota s rýží. Rýži uvařím – mě ji maminka naučila na železné plotýnce – osmažím cibuli, zasmažím propláchnutou rýži, zaliji vodou asi dva prsty nad rýži, osolím, přidám bobkový list a až začne vařit, vypínám a nechám asi dvě hodiny dojít. Zeleninu udělám zase na páře, vodu přidám třeba do polévky a smíchám. Tentokrát jsem k zelenině na páře přidala i menší cuketu a přimíchala do hotové směsi dva kuřecí plátky osmažené na cibulce. S tatarkou a meruňkovým kompotem lahoda.


Když jsme u té polévky – osmažíme cibuli, přidáme nastrouhané asi 4 mrkve a 1/4 většího celeru na 5 l vody. Po osmažení zalijeme vodou (nebo vývarem ze zeleniny na páře), přidáme asi 7 nakrájených brambor a v sezóně třeba i pár kedluben. Osolíme a okmínujeme. Až vše změkne (brzy), vypneme a přidáme něco zeleného – libeček, petržel, jarní cibulku, …


A co snídat v sezóně, kromě hromady samotného ovoce nebo kváskového chlebu a jogurtů? Miluju kaše, ale protože J. nad nimi ofrňuje nos, maminka je přestala vařit. Jednou za uherský rok se tedy odměním sama třeba krupičkou na snídani, která je velmi rychlá. A se zásobou jahod, banánu a datlového sirupu cukr nepotřebujete ani omylem.

sezonni jidlo 1 - 2


O “pitíčkách” jsem se letmo zmiňovala. Je to výborný způsob, jak do sebe nenásilně dostat hromadu vitamínů, když u učení nechcete kousat. Základem je třetinka vody (nebo džusu – pomerančový, hruškový, …) a ovoce dle chuti. Jablko, banán, a pomeranč. Dělala jsem si i jahody s bazalkou, jahody s mlékem, meloun s jablkem a zkusila jsem i banán se salátem (ta barva je ale otřesná). Jablko s mrkvičkou a pomerančem také není k zahození.

sezonni jidlo 1 - 3

sezonni jidlo 1 - 4


Kromě kváskového chleba máme rádi i kupovaný slunečnicový nebo žitný. Se sýry typu Palouček, Gervais nebo Lučina je to lahoda. K tomu jarní cibulku, rajčátka či okurek ze zahrádky a plnohodnotná večeře je tady!

sezonni jidlo 1 - 5


Že jsem muffinový šílenec jsem již také zmiňovala. Degustaci stále chystám, ale již jsem vyzkoušela mramorové, jahodové, brusinkové, mrkvové, jablkové, citronové s mákem, zázvorové, s kiwi, kukuřičné s banánem, medové, …

sezonni jidlo 1 - 6

Do tohoto jsem myslím použila dokonce zbytek dýňového kompotu.


Když jsme u toho pečení, slibovala jsem hraběnčin řez, který je na jablíčka, třeba i padaná, ideální.

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku moučkového cukru
1 – 2 vejce
1 máslo na pečení
1 prášek do pečiva

Vytvarujeme hladké poddajné těsto (příjemné mastné) a 2/3 rozválíme/prsty vytlačíme na plech. Třetinu dáme rychle zamrazit. Plech dáme péct, dokud těsto nezačne růžovět. Pak přidáme nastrouhaná jablka, posypeme vanilkovým cukrem a skořicí a nastrouháme zamraženou část těsta. Pečeme, dokud i vrchní těsto nezrůžoví a není pevné na dotek (ale nepřeženeme to). Ideální je řez den zaležený.

sezonni jidlo 1 - 8


Co se týče kyselého ovoce, objevila jsem báječný recept! Dělala jsem ho s angreštem z babiččiny zahrádky, ale použila jsem kypřící prášek. A nízkou formou koláčovou. Takže mi těsto vyteklo do trouby. O zábavu jsem měla postaráno. Koláč je ale tak famózní, že jsem ho nestihla vyfotit.


Poslední počinem byl nový pokus o koláč od BB, ale alá muffiny. Nepříjemně se mi to drobilo, když jsem to vyklápěla, a tak jsem krém dala jen na vrch (ale z vanilkového pudinku od Dr. Oetkera s pravou vanilkou, kávový jsem nesehnala). Bylo to výborné, ale jako koláč se to lépe zaleží a vypadá to i hezčeji 😉

sezonni jidlo 1 - 7


P. S. J. konečně poprvé úplně sám vařil – ze své Čtyřlístkové kuchařky. Vybral těstovinový italský salát, kde je jablíčko, mrkev, pórek, paprika a zálivka. A je to neuvěřitelně osvěžující a výborné.

sezonni jidlo 1 - 9

Příspěvek byl publikován v rubrice Recepty a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u „Sezónní jídla

  1. No přesně. Rýže a hrnková buchta jako uni těsto na všechno. A zkoušíš někdy vařit rýži s hřebíčkem? Je to moc dobrý, jasmínovou rýži provoní úplně pohádkově 🙂

  2. Melly: Rozhodně doporučuji! Mě to těsto baví vytvářet a maminka se po něm může utlouct. Já tam těch jablek dávám možná až moc, fakt velkou vrstvu, ale mám to tak prostě ráda 🙂

    Paralela: Nasladko? Nebo se to tak dá i na sladko? To neznám!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.