Projekt Kraken

Název knihy: Projekt Kraken
Autor: Douglas Preston
Nakladatelství: BB/art s.r.o.
Rok vydání: 2014, 1. vydání

Obsah: Děj ve vědeckém prostředí. Kraken je přístroj, který má být vyslán na průzkum planety. A je díky tomu samostatný a má počítačovou inteligenci, aby dokázal zareagovat v nečekaných okamžicích, ubránil se nebezpečnému prostředí a odebral správné vzorky. Problém byl právě s umělou inteligencí. Jak jí dosáhnout tak, aby se stroj ze svých chyb poučil a fungoval samostatně? A když je to prolomeno, ztrácí se i zadní vrátka, jak program ulovit. Protože mu dochází, co se děje, utíká do širého Internetu, kde je plno nástrah. A začíná honička vládních agentur, hackerů, programátorské stvořitelky a počítačového kódu, který v sebeobraně zapaluje auta, nechává vybuchovat přístroje a dokáže ubližovat. I počítačový program začíná chápat, že musí být vymazán, a této smrti se bojí.

Ukázka: 31

Ford pohlédl na Melissu a potom znovu na prázdnou obrazovku. Zavrtěl hlavou. „Není mi jasné, jak bychom měli dál pokračovat,“ přiznal. „Musíme si vypracovat strategii, jak se jí zmocníme.“
Melissa se opřela. Obličej měla ještě ušpiněný od hlíny v horách i z prašné jízdy, vlasy rozcuchané. „Ježiš, já se musím něčeho napít. Úplně mi vyprahlo.“
„Přinesu vám to. Něco spíš ostřejšího, nebo nealko?“
„Nealko.“
Ford vyšel. V chodbě ho odchytil Tom Broadbent a tvářil se starostlivě. „Je všechno v pohodě?“
„Není.“
„S kým to tam mluvíte přes počítač?“
„S jednou bláznivou holkou. Máš tu něco k pití?“

Vlastní názor: Prvně jsem byla skeptická. Tento literární druh není mým šálkem čaje, ale celkové pojetí je bombastické a děj plyne a je důmyslný. Akorát podpořil mou paranoiu z elektronických přístrojů. Která je nahlodána pár hodinami kryptologie a seriálem CSI: Cyber. Ale je tam plno myšlenek. A úplně nejvíce mě nadchlo propojení počítačového programu, který na Internetu narazí na Bibli a rozhodne se, že jeho smrt musí také za něco stát. A hledá, s kým by si o tom promluvil. Jako dítě, které ničemu nerozumí. Má strach. A tak se ptá a nahlodává ostatní, jak světu rozumí. Protože je z dokonalého světa a najednou je na Internetu, kde je tolik zla. Kniha skrývá mnoho myšlenek pod okrajem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.