Marie

Název knihy: Marie, žena statečná, která se nezalekla
(Poslední z pěti románů o biblických ženách, které řešily problémy, kterým čelíme i my v naší době. Ženy, které často žily na hraně, měly odvahu, riskovaly. A mnohdy jednaly nečekaně.)
Autor: Francine Riversová
Nakladatelství: Návrat domů, Praha
Rok vydání: 2014, 1. vydání

Obsah: Už od začátku jsme vtaženi do románového vyprávění o životě dívky, která už narozením je nechtěná. Je to dcera. A tak je pojmenována Marie, což je trpká. Aby jí její jméno připomínalo, že není vytouženým synem, Mesiášem. Marie dospívá, je jiná, otěhotní z Ducha svatého (což jí samozřejmě nikdo nevěří), vdá se za Josefa a k němu Bůh promlouvá. Jak mají vychovávat svého syna, kde bydlet. Můžeme pozorovat přerod Marie v dospělou ženu, která věří naději, až jí zbude jen doufání, výchova dalších dětí a slzy pro pláč, že ony nevěří. Kniha končí Mariinou smrtí, kdy umírá šťastná, protože její naděje se splnila. Byla matkou Mesiáše.

Ukázka: Pátá kapitola

V měsících, které následovaly po smrti jejího milovaného Josefa, Marií zmítal zmatek a strach. Někdy cítila, že ji obklopují útočníci s šepotem pochyb a obviňování. Mohla jen zakrýt si hlavu a modlit se.

Ach Pane Bože, nevím, proč jsi nám vzal Josefa a proč musí být život tak těžký. Nerozumím tomu, proč musí tvůj Syn pracovat jako každý jiný člověk, aby nám v potu tváře vydělával na chléb. Nevím, proč uběhlo tolik let, a on je pořád v ústraní.

Ale žiju s tvými sliby, Pane… Řekl jsi, že Ježíš bude veliký a že bude nazván Synem Nejvyššího. Řekl jsi, že mu dáš trůn jeho předka Davida. Řekl jsi, že jeho království bude bez konce. Pamatuju se na to, jako by se to stalo včera. Pamatuju. Ale Hospodine, můj Bože, je tak těžké čekat, až uvidím naplnění tvých slibů.

Vlastní názor: Závěr byl už velmi románový. I přes to se mi kniha velmi líbila, inspirovala mě a přemýšlela jsem. Marie byla znázorněna jako žena, chybující, ale nevzdávající to. Učící se ze svých chyb. Nebála se výzvy a přijala svůj úkol. Líbí se mi, k jakému přemýšlení mě knihy dovedla. A tak opět vzniklo zamyšlení.

Příspěvek byl publikován v rubrice Čtenářský deník a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.