Nutný úklid

Včera mi skončilo zkouškové a mám týden volna. Samozřejmě jsem si z hlavy sepsala všechny resty, které musím dořešit, než mi začne další semestr a dnešek strávila nějakými pochůzkami. Z čehož jsem měla radost, protože jsem po delší době mohla být zase na čerstvém vzduchu. Zažádat o nový občanský průkaz, vrátit učebnice a půjčit si nové, uklidit v domě chodbu a když už jsem byla v tom uklízení, rozhodla jsem se i pro úklid pokojíčku. Nejprve jsem ale vařila oběd, a jelikož mě nic nehoní, zaexperimentovala jsem se zapékanou brokolicí s těstovinami. A to bych nebyla já, abych u vaření trošku nepřemýšlela…

Čas od času totiž potřebujeme všichni provést nutný úklid nejen pokoje, kuchyně, koupelny či jiné části bytu, ale i v sobě samotných. Lidé to nazývají různě – chodí k psychologovi, meditují, píší deníky nebo se prostě modlí. Urovnávají si myšlenky, které zběsile poletují a nedají se jindy chytit, protřiďují priority a uvažují, kam dál. Někdy to může být součástí viditelného úklidu. Třeba když jsem si umývala skříň a jednu poličku vyhradila na skripta a sešity, které další semestr nebudu potřebovat, našla jsem i sešity fyziky ze střední a přidala je k nim, protože je mi ještě líto je vyhodit. Přestože vím, že se celou fyziku přeučuju na vyšší úroveň a už teď se některým zápiskům směju, že se to přece počítá úplně jinak.

Stejně tak mám pod postelí krabici od bot, kterou nazývám Nostalgie a uchovávám si v ní vzpomínky na různá místa, chvíle, vstupenky, … Myslím, že je důležité mít svou vlastní historii, ale je důležité i nahlížet do budoucna a žít přítomností. Mým malým zlozvykem je právě úklid. Celý semestr jsem se vyloženě těšila, až budu mít čas si uklidit, setřít všechen prach, projít povalující se popsané papírky a protřídit je. Je to potřeba, ale zároveň vím, že do toho nemohu vložit celou svou energii, abych se ve své minulosti neutopila.

Úklid je důležitý i ve vztazích. Líbil se mi jeden příběh, ve kterém šlo o to, že pár spolu usínal vždy držící se za ruku. Bylo to pro ně potvrzení toho, že neusínají rozhádání a pokud došlo k nějaké roztržce, vyřešili si ji ještě před spaním. Upřímně, když se s někým pohádám, moc spát nemůžu. A tak si myslím, že bychom neměli zapomínat na úklid ve vztazích, křivdy vynést, slzy utřít a nevyhrabovat, nadělá to akorát hrozný nepořádek.

Ještě mě čeká úklid pracovní desky stolu, utřít lustry a peřináč. Ale těším se na to. A že taky upeču nějakou buchtu. Nebo vyrobím další figurku, jako dneska. Třeba by mohla někomu udělat radost a posunout ho v uklízení, aby si ji měl kam dát.

vyrobený sedící kofoláček

Příspěvek byl publikován v rubrice Zamyšlení a jeho autorem je Berry. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

5 komentářů u „Nutný úklid

  1. Hmm, já a úklid pokoje :D. To nejde moc dohromady.. Tento týden zase pomalu uklízím svůj pokoj. Začal jsem na zemi, pokračuju ve skříni a na stole… A úklid uvnitř sebe? Asi bych potřeboval rejžák a plno vody s nějakým saponátem. Uvnitř to jde hůř, pomaleji, než kdekoliv jinde. Myšlenek za den, týden, měsíc je tolik, že často nevíme, nad kterými přemýšlet, na co zapomenout atd.
    Tak doufám, že se ti podaří nejen úklid pokoje ale i úklid v sobě samé :-). A hodně zdaru do toho nevého semestru, který ti brzy začne 🙁 :-).

  2. Na úklid pokoje se chystám už dlouho, zatím se omezuji na zběžné otření prachu a vysátí nebo zametení koberce. Občas uklízím v počítači, třídím fotky a vyhazuji ty, kterých je moc. Ale to jen málo. Generální úklid s probráním věcí a částečnou likvidací, to bych potřebovala. Jenže kdykoliv cokoliv vezmu do ruky, je mi to líto vyhodit. Vždycky vytřídím tak jedno procento, což je málo, jenže,to chce,a by se k tomu člověk dopracoval.
    Krabici jménem Nostalgie nemám, spíš mám několik krabic jménem Nostalgie. Jednu s fotkama, druhou s několika dopisy a malou kytičkou, pak mám některé sešity s recepty po mamce a blok, do kterého psala, když nemohla mluvit – pokyny, co mám dělat, co je třeba koupit a vyřídit. (Teda ne že bych nevěděla, co je třeba koupit a vyřídit, ale potřebovala se taky vyjádřit, říct k tomu svoje). Skříně se starými tričky a halenkami, které nenosím. Ty asi letos opravdu poletí.
    Úklid v sobě, to bych potřebovala nejvíc. Ale protože vzpomínky se nesmažou, uklidit nemůžu. Maximálně je můžu narvat do šuplíků a zabouchnout, ale nemůžu je vymést z hlavy.
    Tvůj úklid se mi líbí, nebo spíš, celkový přístup. Jak to bereš v reálu i psychicky.
    A k tomu roztomilá figurka. Perfektní!

  3. cenzura: Jde pak o to vědět, co se uklidit musí a co uchovat a nenechávat toho moc zaráz, to pak lidi vede k depresi a jiným psychickým nemocem.

    Vendy: To znám, to se u nás provozuje každý týden, dle potřeby alergiků i častěji (výjimečně). Taky jsem se vrhla na třídění fotek v PC před nějakou dobou, ale navykla jsem si momentálně hned jak nafotím promazat, protřídit a uložit na disk – osobně si šetřím čas a jsem takový ten zařazovací typ, takže jsem spokojená až na půdu 🙂 A třídění chápu, mám to stejně, ale myslím, že to každý, kdo má svědomí a srdce. Dopisy mám vlastně taky zvlášť, na Nostalgii 🙂 Pak mám jendu krabici plnou věciček z oddílu a ještě jednu, jednu zvlášť na vzkazy z táborů a výprav. Na jednu stranu si chce člověk nechat všechno, protože má k tomu pořád vztah, na druhou stranu se pak z bytu pomaloučku stává skladiště 🙁
    Dobré vzpomínky by se neměly vymetat nikdy, ty horší by neměly trýznit, ale pokud posunuly, určitě mají své místo. Metoda šuplikování je asi nejlepší, i když, u nás jsme ji všechny tři děti aplikovaly na jídlo – dezert se do bříška vždycky vlezl, protože je na to speciální šuplík 🙂 Nechci to zlehčovat, moc dobře chápu, jak to myslíš…
    Děkuji, jsem ráda, že oslovilo! 🙂

  4. Jsem zvědavá, jestli dnes půjde odeslat komentář, máš to nějak zablokkované?
    Jen si všehno důležité ulož,hlavně nezapomeň popsat. Teď víš co to je, ale za pár – hodně let už si nevzpomeneš. Navíc potomci třeba budou zvědavi. Důležitý je opravdu průběžný úklid. A občas znovu vytřídit, aby se to do bytu vešlo.

    • Zlobí to? To se omlouvám. Možná se neukáže hned jako odeslaný, musí se zaktualizovat stránka. Ale jestli to nějak zlobí, tak dej, prosím, vědět, aby došlo k nápravě.
      Přesně tak 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Antispam: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.